ارز دیجیتال چیست به زبان ساده و چه کاربردی دارد؟

1
4.5/5 - (10 امتیاز)

در این مقاله می‌خواهیم شما را با زبانی ساده با ارز دیجیتال یا همان Cryptocurrency آشنا کنیم. در دنیای امروز کمتر کسی هست که نام ارز دیجیتال، پول الکترونیکی، کریپتوکارنسی یا ارز الکترونیکی را نشنیده باشد. ارز دیجیتال نوعی ارز است که فقط به صورت دیجیتال در دسترس افراد قرار می‌گیرد. یعنی در دنیای واقعی معادل فیزیکی برای آن وجود ندارد. شما همیشه برای نگهداری و حفظ پول خود از بانک و نهادهای دولتی و خصوصی شبیه به آن استفاده می‌کنید. یا اگر خیلی به آنها بی‌اعتماد هستید، پول خود را در گاو صندوق خانه نگهداری می‌کنید. مطمئنا برای حجم بالای مقادیر پول این امر امکان‌پذیر نیست. همچنین برای انتقال وجه، واریزی و برداشت وجه بانک‌ها از شما مشخصات حقیقی طرف مقابل یا خودتان را از شما می‌خواهد.

حال تصور کنید به جای پول یا سایر ارزهای ملی، از ارز دیجیتال استفاده می‌کنید. ارزهایی که محدودیت سیاسی و جغرافیایی ندارند. یعنی شما می‌توانید  هر لحظه و هر کجا که هستید تمامی امور مالی همچون خرید و فروش ارز دیجیتال، انتقال ارز و تبادل آن، انجام تمام امور بیمه، خرید تمام نیازهای زندگی خود را انجام دهید. تمامی امور ذکر شده اصلا نیازی به شناخت طرفین معامله و مشخصات فردی وجود ندارد. همچنین دست تمامی دلالان و واسطه‌ها از معاملات ارز دیجیتال شما قطع می‌گردد. حال مدتی به تمامی این ویژگی‌های ساده ارز دیجیتال فکر کنید آیا دنیای جدیدی از پول و ارز در حال شکل‌گیری است؟ بله! در ادامه این مقاله از بهترین یاب شما را با ارز دیجیتال، انواع آن، مزایا و کاربردهای ارز دیجیتال آشنا می‌کنیم تا شما هم وارد بازار ارز دیجیتال شوید.

ارز دیجیتال چیست ؟

در این مقاله ما شما را با ارز دیجیتال چیست آشنا می‌کنیم و تا حد امکان از به کار بردن واژگان تخصصی و پیچیده پرهیز می‌کنیم. هدف اصلی ما تعریف ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی چیست به زبان ساده است. همنین قصد داریم با تشریح عملکرد ارز دیجیتال، توجه و  اعتماد شما را به این نوع پول الکترونیکی جلب کنیم و سپس به شما بگوییم که با ارز دیجیتال چه کارهایی می‌توانید انجام دهید و کاربردهای آن را به شما توضیح دهیم. در ادامه به شما خواهیم گفت ارز دیجیتال چیست.

ارز دیجیتال به زبان ساده

ارز دیجیتال نوعی ارز بشمار می‌رود که فقط به صورت دیجیتال یا الکترونیکی در دسترس همگان قرار می‌گیرد. به ارز دیجیتال در متون فارسی: پول دیجیتال، پول الکترونیکی، ارز الکترونیکی یا سایبرکش نیز گفته می‌شود. ارزهای دیجیتال، ارزهایی هستند که فقط با رایانه، سیستم‌های کامپیوتری یا تلفن‌های همراه متصل به اینترنت قابل دسترسی هستند چون فقط به صورت الکترونیکی وجود دارند. ارزهای دیجیتال معمولی، نیازی به واسطه و دلال ندارند و اغلب ارزان‌ترین روش برای معامله ارز محسوب می‌شوند. یکی از ویژگی‌های مهم ارز دیجیتال، ماهیت غیر متمرکز بودن آن است یعنی تحت کنترل هیچ نهاد، گروه یا سازمانی نیستند و دیگر لزومی ندارد به هیچ کس بابت انجام امور مالی خود جواب پس بدهید! پس همین الان با یکی از تفاوت‌های مهم ارز دیجیتال و ارزهای ملی آشنا شدید.

ارز دیجیتتال به چه دردی می‌خوره؟

ارزهای دیجیتال ویژگی و خصوصیات فیزیکی ندارند چون فقط به صورت دیجیتال در دسترس افراد قرار می‌گیرند. تراکنش‌ها و معاملات ارزهای دیجیتال با استفاده از تلفن همراه، سیستم‌های رایانه‌ای یا کیف پول الکترونیکی متصل به اینترنت یا شبکه های تعیین شده انجام می‌شود. در مقابل، ارزهای ملی مانند: اسکناس و سکه‌های ضرب شده، فیزیکی و قابل لمس هستند، به این معنی که دارای خصوصیات و ویژگی‌های فیزیکی مشخصی هستند. معاملات مربوط به چنین ارزهایی تنها زمانی امکان پذیر می‌شود که دارندگان آنها به صورت فیزیکی آنها را در اختیار داشته باشند.
ارزهای دیجیتال کاربرد مشابه ارزهای فیزیکی دارند. می‌توان از آنها برای خرید کالا و پرداخت هزینه انواع خدمات همچون بیمه، مالیات و… استفاده کرد. ارزهای دیجیتال تراکنش‌های فوری و انتقال سریع را در سراسر مرزها به صورت یکپارچه امکان‌پذیر می‌کنند یعنی تراکنش‌های ارز دیجیتال هیچ محدودیت سیاسی و جغرافیایی ندارند. به عنوان مثال، شخصی که در ایالات متحده مستقر است می‌تواند به شخصی که در سنگاپور مستقر است ارز دیجیتال مبادله کند به شرط آنکه هر دو در یک شبکه مستقر باشند.

انواع ارزهای دیجیتال

ارز دیجیتال یک اصطلاح فراگیر است. و برای توصیف انواع مختلف ارزهای موجود در حوزه الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور کلی، سه نوع ارز دیجیتال وجود دارد:

  • ارزهای رمزنگاری شده یا کریپتوکارنسی: کریپتوکارنسی‌ها ارزهای دیجیتالی هستند که از رمزنگاری برای ایمن‌سازی و تایید تراکنش‌ها در شبکه استفاده می‌کنند. همچنین از رمزنگاری برای مدیریت و کنترل چنین ارزهایی استفاده می‌شود. بیت کوین و اتریوم از معروفترین و محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال هستند. ارزهای رمزنگاری شده به عنوان ارزهای مجازی در نظر گرفته می‌شوند چون  فقط به صورت دیجیتالی وجود دارند.
  • ارزهای مجازی: یک ارز دیجیتال تنظیم‌ نشده است که توسط توسعه‌دهنده(های) آن، مدیریت و کنترل می‌شود.
  • ارزهای دیجیتال بانک مرکزی: یک نوع ارز دیجیتالی تنظیم شده یا تنظیم نشده است که فقط به صورت دیجیتالی یا الکترونیکی موجود است.

مزایای ارزهای دیجیتال و کاربردهای آن

  • نقل و انتقال سریع و کاهش زمان تراکنش: تراکنش‌ها یا نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال که در یک شبکه وجود دارند بدون واسطه انجام می‌شوند، بنابراین زمان لازم برای مبادله و نقل و انتقال ارزهای دیجیتال بسیار سریع و آنی است. تراکنش‌ها و مبادلات ارزهای دیجیتال مستقیما و فقط بین طرفین معامله و با حذف دلال‌ها و واسطه‌ها انجام می‌شود، به همین علت تراکنش‌ها معمولاً آنی و کم هزینه هستند. این در مقایسه با روش‌های پرداخت سنتی که شامل بانک‌ها یا مراکز مشابه آن است بسیار بهتر عمل می‌کند. تراکنش‌ها و معاملات الکترونیکی مبتنی بر ارز دیجیتال با دقت لازم و کافی ثبت می‌شوند. بدین ترتیب تمامی تراکنش‌ها و مبادلات ارزهای دیجیتال شفاف و بدون هیچ ابهامی هستند. پس جای هیچ نگرانی نیست چون هیچ تقلب و کلاهبرداری نمی‌تواند با وجود رمزنگاری، شفافیت و غیر متمرکز بودن آنها صورت بگیرد.
  • ارزان بودن هزینه‌های تراکنش: ارزهای دیجیتال امکان نقل و انتقال یا تعامل مستقیم در یک شبکه را فراهم می‌کنند. برای مثال، شما به عنوان یک مشتری می‌توانید مستقیماً از یک مغازه‌دار یا فروشنده تا زمانی که در یک شبکه قرار دارد خرید نموده و ارز دیجیتال مبادله نمایید. هزینه‌های مربوط به تراکنش‌ها و مبادلات ارز دیجیتال بین شبکه‌های مختلف در مقایسه با هزینه‌های ارزهای فیزیکی یا ملی نسبتاً ارزان و کم هزینه‌تر است. ارزهای دیجیتال با حذف و کوتاهن مودن دست دلال‌ها و واسطه‌هایی که به دنبال سودجویی، تقلب و رانت اقتصادی در پردازش تراکنش هستند، هزینه کلی یک تراکنش را کاهش و ارزان‌تر می‌کند.
  • غیر متمرکز: ارزهای دیجیتال ممکن است غیرمتمرکز باشند. به عبارت دیگر آنها توسط هیچ دولت یا موسسه مالی کنترل نمی‌شوند.
  • حریم خصوصی: با توجه به اینکه تراکنش ارزهای دیجیتال به اطلاعات شخصی افراد ارتباطی ندارد، سطح بالایی از حریم خصوصی و ناشناس بودن را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. بنابراین تراکنش‌های ارز دیجیتال برای کسانی که می‌خواهند معاملات آنها محرمانه باشد، بسیار مفید و با اهمیت است.
  • قابل دسترس در سراسر مرزها: هر کسی در هر نقطه از جهان که به اینترنت متصل باشد می‌تواند از ارزهای دیجیتال استفاده کند.  این ویژگی ارز دیجیتال برای افرادی که به موسسات بانکی متعارف دسترسی ندارند مفید است.

از اهداف مهم ارز دیجیتال یا پول دیجیتال حذف تاخیر زمانی و هزینه‌های عملیاتی آن با استفاده از (DLT) یا فناوری دفتر کل توزیع شده است. در یک سیستم دفتر کل توزیع شده، گره‌ها یا نودهای مشترک به هم متصل می‌شوند تا یک شبکه مشترک برای پردازش تراکنش ها را تشکیل دهند. این شبکه می‌تواند به سایر حوزه های قضایی و ذیربط گسترش یافته و زمان پردازش تراکنش‌ها و نقل و انتقالات را به حداقل برساند. تراکنش‌های ارز دیجیتال این شبکه شفاف و بدون ابهام است و می‌تواند انعطاف‌پذیری شبکه مالی را سامان داده و بهبود ببخشد.

سخن آخر

امروزه در دنیای اقتصاد  محبوبیت استفاده از ارزهای دیجیتال افزایش پیدا نموده و اکثر کشورها در حال بررسی و اعمال قوانینی برای انجام هر چه آسان‌تر معاملات ارزهای دیجیتال هستند. به طور کلی، اکثر افراد معامله ارزهای دیجیتال را به عنوان روشی برای کسب درآمد غیرفعال می‌دانند، در حالی که تعداد کمی از افراد تراکنش‌های ارز دیجیتال را به عنوان یک سرمایه‌گذاری جایگزین برای انواع سرمایه‌گذاری معمولی‌تر می‌دانند. ارزهای دیجیتال روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می‍‌کنند و سرمایه‌گذاران بیشتری وارد این بازار می‌شوند. به همین دلیل، پلتفرم‌های ارزهای دیجیتال اپلیکیشن‌هایی را توسعه داده‌اند. این اپلیکیشن ها برای ارزهای دیجیتال، علاوه بر اینکه به کاربران اجازه می دهند ارزهای مجازی را بفروشند و بخرند، کاربردهای متفاوت دیگری نیز دارند. این برنامه‌های ارزهای دیجیتال اغلب برنامه‌های موبایل و دسکتاپ هستند که مورد پسند معامله‌گران، جوامع کاربری و سایر کاربران هستند.

بنابراین توصیه ما به شما این است که هر چه سریعتر با علم ارزهای دیجیتال آشنا شوید و دانش و آگاهی خود را از معاملات ارزهای دیجیتال افزایش دهید تا بتوانید با مهارت کافی وارد این بازار محبوب جهانی شوید و پایه سرمایه‌گذاری‌های خود را محکم نمایید. چون معاملات ارزهای دیجیتال اصلا به شانس هیچ ارتباطی ندارد.

1 نظر
  1. مرتضی می گوید

    خوبه، راجب ساختار بلکچین هم مطلب بزارید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.